Van Kijkers tot Deelnemers: De Dubbele Wereld van Reality TV

Stel je voor dat je in de schijnwerpers staat van sensationele reality tv-shows.
Heb je ooit jezelf afgevraagd hoe het zou voelen om het middelpunt te zijn van zowel bewondering als veroordeling, om een doelwit te worden van negativiteit en tegelijkertijd omarmd te worden door positiviteit? Waarom zouden mensen überhaupt deelnemen aan reality tv?


Misschien speel je zelf met het idee, maar heb je twijfels. Dit artikel neemt je mee naar de realiteit achter reality tv, ontrafelt de drijfveren en duikt in de vraag: meedoen of niet?

Ik deel mijn reis als deelneemster aan het tweede seizoen van "B&B Vol Liefde" in 2022, een tv programma dat opvallende aandacht kreeg (en krijgt) op RTL4. Maar dit gaat niet alleen over mijn verhaal, ervaringen en persoonlijke mening over personen en instanties. Het gaat over de keuzes die jij overweegt en de beslissingen die je neemt.

Stel je voor dat je op het punt staat om de wereld van reality-tv te betreden.
Dan wil je toch precies weten wat je te wachten staat? (voor zover dat mogelijk is).
❤︎


Ik onderscheid twee vormen van reality tv:
1) Gesponsorde reality tv, waarbij de deelnemers betaald worden, zoals bv De Meilandjes, Hazes etc.
2) De onbetaalde reality tv, waarbij de deelnemers (voor zover ik weet) niet betaald worden, zoals bv B&B Vol Liefde, Ik Vertrek etc.
Als ik het in mijn verhaal over ´reality tv´ heb, heb ik het over de onbetaalde reality tv.


Ik heb speciaal voor jou een verzameling inzichten en bruikbare instrumenten samengesteld (onderaan deze pagina⇣) :

  1. ✅✍🏼 Een checklist en een vragenlijst. Deze kunnen je inzicht geven of je klaar bent voor de uitdaging en of de dynamiek van reality-tv bij jou past

  2. ✅🚨 Een gids met allemaal handige tips. Of je nu al hebt besloten om mee te doen of nog twijfelt, dit document biedt advies voor je mogelijk aanstaande avontuur in de wereld van reality-tv

Eerlijk gezegd, besef ik nu des te meer hoezeer ik deze documenten en informatie had kunnen waarderen vòòrdat ik deelnam aan "B&B Vol Liefde". Met deze bronnen bij de hand, zou ik de hele situatie rustiger hebben kunnen benaderen en beter voorbereid zijn geweest op wat komen ging. De onverwachte verrassingen hadden me minder in het nauw gedreven. Mijn oprechte hoop is dat jij uit deze documenten voordelen kunt halen en een rustigere gemoedsrust kunt ervaren!

In de downloadbare PDF bestanden:
🚨 tips om rekening mee te houden tijdens interviews
🚨 tips voor tijdens de opnames en na de opnames
🚨 tips voor tijdens en na de uitzendingen
✅ checklist en vragenlijst

We are more powerful,

when we empower each other 💕❤️‍🔥


Mijn ervaringen met reality tv

🍿Om te beginnen, waarom deed ik mee?

Ik had een aantal redenen, ik woon in Spanje, en hier in de omgeving zijn simpelweg geen leuke mannen (voor mij). Ik zoek iemand die ambitieus is, lief en zorgzaam. De Spaanse mannen zijn over het algemeen wat dominanter, en daar kan ik niet zo goed tegen. Toen mijn familie vertelde dat het tv programma mensen zocht en dat ik mee moest doen, heb ik er even over nagedacht en ben ik voor mezelf nagegaan waarom ik mee zou moeten doen.

De redenen voor mij om mee te doen waren:


liefde vinden: ik zag dit als dé kans om op nationale televisie (voor duizenden mannen) precies te delen wat voor levenspartner ik zocht. Stel je voor, als die ene speciale persoon kijkt en zich aanmeldt, dat zou toch geweldig zijn?

mezelf testen: ik ben door de jaren heen heel zelfverzekerd geworden (niet arrogant maar zelfverzekerd, vaak verwarren mensen deze begrippen). Het leek mij leuk om te testen hoe ik hiermee om zou gaan en wat voor nieuwe uitdagingen en onzekerheden dit mij zou brengen

nieuwe mensen leren kennen: ik dacht misschien door het meedoen naast liefde vinden, nieuwe mensen te ontmoeten die hetzelfde in het leven staan als ik

uit mijn comfortzone stappen: ik vind het leuk om uit mijn comfortzone te stappen omdat iedere keer als ik dat doe, ik zo onwijs veel leer. Dit was een mooie kans daarvoor, ik hou er helemaal niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan, of gefilmd en gefotografeerd te worden, en dat was dit natuurlijk allemaal

deze omgeving en ons bedrijf delen: het leek me ook leuk om mijn prachtige leefomgeving meer bekendheid te geven. Door mijn deelname konden anderen zien dat dit voor hen ook haalbaar is. Bovendien was het leuk om meer Nederlanders te ontvangen en te leren kennen die in de omgeving wonen

levenslange herinneringen: dit zou een ervaring zijn die ik nooit zou vergeten, en nog steeds over zou praten als ik (hopelijk) 90 jaar oud ben. ¨Weet je nog, dat ik in dat programma zat?👵🏽¨

Genoeg redenen voor mij om me in te schrijven

Na het invullen van de formulieren op de website van het productiebedrijf Blue Circle (voor RTL) ging het eigenlijk allemaal heel snel. Ik moest een video inleveren, praten met een psycholoog en moeilijke contracten ondertekenen (wat ik aanraad om te bespreken met een juridisch adviseur of advocaat). Daarna kwamen er 2 vertegenwoordigsters van het productiebedrijf bij mij langs in Spanje. Het klonk allemaal heel positief en leuk, de vrouwen waren super lief en ik had er heel veel vertrouwen in dat het allemaal goed zou komen.


🍿Mijn eerste ervaring met een opname

Kort daarna kwam er een cameraman langs om de officiële voorstel video te maken die met kerst 2022 uitgezonden zou worden. Ik voelde mij best onzeker voor de camera en het is hele aparte ervaring.

Wat mij meteen opviel was dat de cameraman je vragen stelt waar jij een antwoord op moet geven. En jij moet dan beginnen met de vraag die hij stelt, zodat het lijkt alsof je iets uit jezelf zegt. Dat wordt duidelijk uitgelegd voordat je begint met draaien. Maar ik had een aantal hele aparte vragen, één in het speciaal die mij heel erg is bijgebleven, dat ik echt dacht oké, ik moet dus echt opletten met wat ik zeg.

Cameraman: ´Je bent een hele mooie vrouw, je kan iedere man krijgen! Waarom zoek je naar een man op deze manier?´

Ze willen dan dat je begint met: ´Ik ben een hele mooie vrouw, ik kan iedere man krijgen maar ik zoek een man op deze manier omdat …….´

Ik zei toen tegen de cameraman: maar ik kan daar niet mee beginnen, dat klinkt heel raar, ik zou dat nooit zeggen. Kun je een andere vraag stellen?

Dit is dus een constant iets tijdens de opnames. Je hebt de vrije keuze in jouw antwoord maar vaak herhaal je de vraag, omdat je daar gewend aan raakt. Daardoor klink je soms anders als je jezelf terug ziet, het zijn namelijk niet jouw eigen woorden, maar die van de cameraman of ´verslaggever´(de man die naast de cameraman staat en jou de vragen stelt). Persoonlijk denk ik dat ze dit doen, om de montage makkelijker te maken én omdat ze dan een ´personage´ kunnen creëeren. Het is goed om hier rekening mee te houden.

De eerste keer dat ik mijzelf zag op televisie was met kerst 2022. Het was heel gek om mijzelf te zien, ik vond mezelf er vreemd uitzien en ik praatte ook raar. Maar goed, samen met de familie gekeken en dat was wel super gezellig, we hebben gelachen. Ook jezelf zien op televisie went heel snel.

Daarna was het afwachten, of er genoeg aanmeldingen zouden zijn en of daar mannen tussen zaten die eventueel bij mij zouden passen. Spannend!


🍿Mijn eerste interview met de Telegraaf

In de wachttijd werd het tvprogramma volop gepromoot om de juiste kandidaten te vinden. Ik kreeg een eerste interview aangeboden met de Telegraaf. Het productiebedrijf zei: het is een eenvoudig gesprek van ongeveer 10 minuten via Zoom. Ik vond het best spannend maar goed, ik wilde het wel doen.

Ik logde in op het Zoom gesprek en kwam in een soort digitale nieuws studio terecht, daar stond een meneer die ik niet kende en die zei alleen maar: ´Hoi´. Heel koel en een tikkeltje arrogant. Ik voelde me gelijk heel ongemakkelijk. Zijn volgende woorden waren: Ja, ben je er klaar voor, 3,2,1. En ineens zette hij een grote glimlach op! Uit het niets! 😃

In dat moment dacht ik bij mezelf: "Waar ben ik beland?" Het was verre van wat ik had verwacht en het ongemak nam enkel toe. Desondanks, met mijn hart bonzend en een lichte onzekerheid, ging ik door met het gesprek en gaf ik antwoord zoals ik dat altijd zou doen. Het voelde als een innerlijke overwinning.

Vervolgens was de ´opname´ klaar en liep hij zo weg, hij zei niet eens doei 🤣


Dit moment liet me nadenken en verwonderde me over de vreemdheid van het geheel (zo onpersoonlijk en onecht). Mijn gedachten maakten overuren: "Hoe zal dit interview uiteindelijk overkomen?"

Na de montage, ontdekte ik dat de uitzending verrassend goed was. Het leek zelfs alsof ik plezier had gehad. Het was heel knap hoe ze fragmenten samenbrachten in de montagekamer.

Deze ervaring was mijn eerste glimp in de wereld van televisie en media. Het liet me zien dat sommige mensen een andere houding aannemen voor de camera, met een glimlach en interesse die soms afwijken van hun ware gevoelens


Naarmate de tijd verstreek, kreeg ik meer vergelijkbare ervaringen met de Telegraaf. Voordat mijn eigen televisiemomenten werden uitgezonden, besloot ik het productiebedrijf te laten weten dat ik geen verdere interviews meer wilde geven aan de Telegraaf. Je bent vrij in deze keuzes.

Lees mijn handige tips in het PDF bestand met daarin: 🚨Tips om rekening mee te houden tijdens interviews


🍿Tijdens de opnames

Het was zover! Blue Circle had een voorselectie gemaakt van 12 kandidaten waaruit ik 5 kandidaten mocht kiezen d.m.v. het zien van een korte introductievideo en een paar foto´s. Blue Circle sprak tijdens dit proces ook hun voorkeuren uit om te kiezen. Met de kandidaten zou ik gaan daten, samenwerken en mijn leven in Spanje delen. De opnames strekten zich uit over een periode van ongeveer drie weken, waarbij we tussen de 8 en 14 uur per dag filmden.

De crew bestond uit verschillende professionals: een cameraman, een verslaggever (degene die vragen stelt en altijd naast de camera staat), een geluidsman, een editor en een productiemedewerker. De eerste dag draaide om kennismaken, en ik voelde meteen een klik met het hele team. Dit waren ervaren mensen die precies wisten wat ze deden. Ze werkten keihard en waren ontzettend lief.

Tijdens de opnames werd er van me verwacht dat ik mezelf zou zijn, maar de verslaggever gaf wel wat sturing en suggesties. Er werden voortdurend vragen gesteld tijdens de opnames, alsof je in de hele tijd in gesprek met een vriend was. Het was opmerkelijk hoe snel je vergat dat er een cameraploeg om je heen was. Het leek me van tevoren het meest ongemakkelijk om buiten op straat opnames te maken, met mensen die naar je kijken en staren. En dat was ook zo, maar op de een of andere manier went dat verrassend snel.

De mannen kwamen één voor één langs, maar ook hier liepen de opnames niet zoals in het echte leven.

Heel vaak moesten dingen opnieuw gedaan worden, waardoor het soms leek alsof ik moest acteren


Dit gebeurde als ze ons niet goed hadden verstaan, iets hadden gemist of als het gesprek niet boeiend genoeg was. Sommige van de mannen waren hier al ervarener in omdat zij al ervaring hebben gehad in acteren of de tv wereld, wat mij eigenlijk ook verbaasde. Voor mij was dat compleet nieuw, ik ben geen actrice. De verslaggever gaf soms suggesties voor gespreksonderwerpen om het interessant te houden. Dat kon best uitdagend zijn, omdat het niet natuurlijk aanvoelde.

Soms vroeg ik: "Hoe begin ik nu een gesprek over wat we van elkaar vinden?" En dan vulde de verslaggever de zinnen voor me in: "Zeg bijvoorbeeld: 'Oké, maar wat zijn je eerste indrukken van mij?'"


Het waren vragen die je normaal gesproken niet zo snel zou stellen. Maar ik begreep toen dat het draaide om boeiende televisie voor de kijkers, die andere dingen wilden zien en horen als de´saaie en normale´gesprekken.

Door deze ervaringen werd me al snel duidelijk dat 'reality' in feite ver van de werkelijkheid staat


Iedere dag, en na belangrijke momenten, stonden er privé-interviews op de planning. Dit was weer eenzelfde soort scenario: de verslaggever stelde een vraag, en ik herhaalde die vraag voordat ik mijn eigen antwoord eraan toevoegde. Dit proces kon behoorlijk uitdagend zijn en nam veel tijd in beslag, meestal tussen de 30 en 70 minuten, soms twee keer per dag.

Er werden minstens 15 vragen gesteld, en dan nog diepgaandere vragen zoals 'Hoe voelde je je toen dit gebeurde?' of 'Kun je beschrijven hoe je je voelde op dat moment?' Ze vroegen zelfs waar in mijn lichaam ik die emoties voelde


Er gebeurde zo veel gedurende een dag, en de verslaggever hield al die hoogtepunten bij, terwijl ik ze al lang vergeten was. Dat was soms lastig, om die momenten terug te halen en mijn gevoelens daarbij te beschrijven. Vaak wist ik het niet eens meer of voelde ik er simpelweg niets bij. Toch gingen ze door met doorvragen tot ze tevreden waren met een antwoord. Uiteindelijk zie je in de uitzendingen slechts één, twee of helemaal geen enkele van de vragen die ik heb beantwoord terug.

Mijn werk leek bijna te verdwijnen in de achtergrond. De planning werd hoofdzakelijk beheerd door de crew, en ik voelde me geleefd gedurende die drie weken. Ik raakte gewend aan een soort opname-modus en vond het moeilijk om afstand te nemen en mijn grenzen aan te geven. Het was een intensieve periode, waarbij ik dagelijks mijn uiterste best moest doen.

Tegen het einde van de opnames was ik uitgeput. Het constante filmen, of het nu thuis was, op mijn werk, in mijn auto of op straat, de diepgaande interviews, de aanwezigheid van de mannen om me heen, het verwaarlozen van mijn reguliere werkzaamheden, en altijd een crew in mijn nabijheid, het eiste zijn tol. Ook was er een voorval achter de schermen die niet goed is gevallen, interacties die een ongepaste wending namen, waardoor er een gevoel van ongemak ontstond bij mij. Door de intensiteit en druk, vond ik het lastig om mijn grenzen aan te geven en duidelijk te communiceren. Desondanks heb ik hier een melding van gemaakt bij Blue Circle.

Gelukkig kon ik goed opschieten met (bijna) iedereen. Ik had het gevoel dat ik oprechte vriendschappen opbouwde, alhoewel sommige connecties sterker waren dan andere.

Lees mijn handige tips in het PDF bestand met daarin: 🚨Tips voor tijdens de opnames


🍿Na de opnames

Direct na de opnames ben ik samen met een goede vriendin heerlijk op vakantie gegaan naar Portugal. Ik kon echt wel wat rust gebruiken. Het heeft zeker vier weken geduurd voordat ik volledig hersteld was van de vermoeidheid, de overweldigende hoeveelheid nieuwe indrukken en alles wat er tijdens de opnames was gebeurd. Het was echt veel intenser dan ik dacht en de uitzendingen waren nog niet eens begonnen.

In de tussenperiode, vanaf het einde van de opnames tot aan de uitzendingen, heb ik vrijwillig nog verschillende interviews gegeven. Alleen met media die ik leuk vond en waarbij ik me op mijn gemak voelde. Zodra ik merkte dat er geen goede klik was of dat ze niet op dezelfde golflengte zaten als ik, heb ik besloten om verdere interviews af te slaan.

Oh, en laten we vooral niet het Videoland-evenement in Amsterdam vergeten, "Zomer Vol Liefde". Ik had al eerder aangegeven dat ik niet een groot fan ben van het middelpunt van de belangstelling zijn. En dat was hier dan ook overduidelijk, ik voelde me als een hond in een ruimte vol met katten.

Fotografen, reality-sterren, BN'ers, ze waren allemaal daar, en ik? Ik was de beroemdste persoon die niemand kende. Ik werd overal naartoe gesleept. Interviews hier, interviews daar, ik denk niet dat ik ooit zoveel microfoons en camera´s om me heen heb gezien, behalve in mijn ergste nachtmerries


Maar ondanks alles, ben ik toch blij dat ik erbij was. Ik heb me in geen jaren zo ongemakkelijk, onzeker en buiten mijn comfortzone gevoeld, en dat is dan wel weer een hele nieuwe manier om jezelf te leren kennen!

Ik moet zeggen dat ik onder de indruk was van bepaalde media. Van Shownieuws maakte Thom Goderie grote indruk op mij, wat een geweldige verslaggever! Ook ontmoette ik Aran Bade van RTL Boulevard, en ook hij blinkt uit in zijn werk. Ze hebben beide een talent voor het creëren van een ontspannen sfeer en ze waren erg vriendelijk en attent tegenover mij.

Lees mijn handige tips in het PDF bestand met daarin onder andere: 🚨Tips voor na de opnames


🍿Tijdens en na de uitzendingen

De uitzendingen begonnen! Oh oh, wat was dat spannend zeg!

Ik zat in het vliegtuig terug naar Malaga vanuit Nederland, net na het Videoland-evenement. De man naast me keek me onderzoekend aan en zei: "Jij hebt een bekend gezicht, maar ik kan niet plaatsen waar ik je van ken." En dat was eigenlijk mijn allereerste ervaring met herkend worden. We raakten aan de praat en hadden een leuk gesprek. Hij vond het geweldig dat hij me had ontmoet en vroeg ook om een selfie, omdat zijn vrouw anders nooit zou geloven dat hij me had gezien, imagine🤣

Ik dacht bij mezelf, "Ik ga weer heerlijk naar Spanje, weinig Nederlanders, dus dat zal wel meevallen met die herkenning." En dat was (redelijk) waar. We hadden een groepschat op WhatsApp met alle kandidaten, en sommigen werden voortdurend herkend op straat in Nederland. Bij mij gebeurde dat ook wel eens, maar gelukkig niet zo vaak. Wanneer het wel gebeurde, vond ik het eigenlijk best leuk om gesprekken te hebben. En eerlijk gezegd was iedereen super enthousiast!

Soms gebeurde het dat mensen alleen maar staarden zonder iets te zeggen en stiekem foto's van mij namen. Ik vond het eigenlijk veel fijner als iemand gewoon een praatje begon, anders voelde ik me best ongemakkelijk. Zelfs bijna een jaar later, in Zuid-Afrika overkwam het me, in de ontbijtzaal, door een vrouw die ook vanuit Nederland op reis was. Ze zat stiekem foto's van me te maken. Dat is best jammer en onnodig.

✋🏼De haat en negativiteit

Met de start van de uitzendingen, kwam de meest intense golf van stress over me heen die ik ooit ervaren heb. Mijn telefoon leek aan mijn hand gelijmd, want ik werd overspoeld met reacties en berichten. Zelfs familie en vrienden waren verrast door de hatelijke opmerkingen en negativiteit die mensen in reacties en mediaberichten verspreidden. Er werden zelfs nep reviews gegeven over ons bedrijf Alpujarra Secret van mensen die niet eens geweest waren. Dat ging wel echt heel ver.

De mate waarin mensen zichzelf in het 'verhaal' onderdompelen en hun mening over mijn leven geven, verbaasde me. Ze hadden het idee dat ze alles van mij weten en waren niet terughoudend om te vertellen wat ik fout deed


Mijn eigen opvatting is anders: ik geef niets om wat anderen doen, zolang ze er niemand mee lastigvallen. Respect voor elkaar en mensen in hun waarde laten vind ik belangrijk.

Ik ben snel gestopt met het lezen van negativiteit


Ik liet me er niet meer door beïnvloeden. Het heet een 'reality'-programma, maar is allesbehalve de echte 'realiteit'. Deze realisatie hielp me er afstand van te nemen en er zelfs de humor van in te zien. Ik besloot Twitter, Facebook en artikelen gewoon te negeren en niet meer te bekijken. De berichten die ik van mijn familie en vrienden ontving, zette ik om in leuke positieve posts voor mijn Instagram. Op Instagram ontving ik onwijs lieve en positieve reacties van hele lieve mensen die ik niet kende, wat ik heel erg waardeerde! Dat was zo onwijs mooi om te zien, dat er zoveel lieve mooie mensen zijn die de moeite namen om mij positiviteit te sturen ♥️

Wat ik heel vervelend vond, was de haat en negativiteit op mijn eigen Instagram

Online helden die je achtervolgen met hatelijke opmerkingen en berichten. Mijn stelling is positiviteit, liefde en mededogen voor iedereen. Drama en negativiteit zijn niet aan mij besteed, daarom ben ik overgegaan tot het blokkeren (en beperken, wist je dat dat kon?) van alle negativiteit op mijn account


Daarnaast was het een zenuwslopende afwachting hoe de uitzendingen eruit zouden zien. Hier had ik totaal geen controle over. Je moet het echt kunnen loslaten.

Zodra elke aflevering online kwam, was ik er als de kippen bij om te kijken, het werd een obsessie


Dit kwam vooral omdat ik meermaals aangaf dat mijn verhaal niet correct was
en dat er een voorval was die niet goed gevallen is. Ik begreep niet goed hoe ze mijn verhaal konden monteren. Dit bracht extra stress met zich mee, denk ik.

Uiteindelijk werd het me duidelijk dat het productiebedrijf (ondanks dat zij het 100% met mij eens waren) geen aandacht had besteed aan de meldingen die ik herhaaldelijk had ingediend (tijdens de opnames, na de opnames en nogmaals na de uitzendingen). Dit was een bewuste keuze om de kijkcijfers hoog te houden, wat me diep raakte. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor anderen die vergelijkbare of ergere ervaringen hebben gehad. Dat was een moeilijke periode vol drama en onrecht. Ik ben een persoon die ook niets kan verbergen, ik kan geen fake-face opzetten en meegaan in onrechtvaardigheden.

Van meldingen bij RTL, Blue Circle en het ´onafhankelijke´ bedrijf Mores (in mijn geval speelde Mores informatie door naar de media), tot aan dat RTL Boulevard (Eddy Zoey) die mij zelfs in hun goedbekeken programma een terrorist noemde omdat ik mijn ervaring deelde en mijn mening gaf. Dat was echt wel de limit. Ik heb ervaren dat de bovengenoemde instanties allemaal met elkaar verbonden zijn, en eigenlijk is dat heel bizar en zou dat niet mogen. Dit allemaal heeft me veel tijd gekost om los te laten en te verwerken.

Lees mijn handige tips in het PDF bestand met daarin: 🚨Tips voor tijdens de uitzendingen en daarna


Het heeft me duidelijk gemaakt dat de wereld van de televisie niet altijd eerlijk en oprecht is, en dat je niet de hulp krijgt die je zou verwachten. Reality tv wil een bepaald beeld creëren van iemand, door manipulatieve montages, waar je zelf geen invloed op hebt, en de gemiddelde tv kijker heeft dat niet door en denkt dat reality tv, échte realiteit is. Daarnaast wordt je niet goed voorbereidt op wat er komen gaat, is er weinig tot geen nazorg en wordt je niet verteld hoe je met bepaalde situaties om moet gaan (vandaar dat ik dit artikel wilde schrijven voor jou, zodat jij goed voorbereidt in dit avontuur stapt).

Ondanks alles wat er gebeurd is, ben ik niet boos en verbitterd. Ik ben nu juist heel positief en dankbaar


Dit avontuur heeft me geholpen om te groeien, mijn grenzen te verleggen en me bewust te worden van de complexiteit van deze industrie. Ik heb er onwijs veel van geleerd, en dat maakt dat ik geen spijt heb van mijn deelname aan B&B Vol Liefde. Het was een unieke reis, vol hoogte- en dieptepunten, die me uiteindelijk sterker en wijzer heeft gemaakt.


Ik heb geleerd:
❥ om te gaan met kritiek en negativiteit
❥ hoe het is om herkend te worden en in het middelpunt van de belangstelling te staan
❥ altijd authentiek te blijven en achter mezelf te staan
❥ met stressvolle situaties om te gaan
❥ dat de meningen van anderen niet veranderen wie jij bent en totaal onbelangrijk zijn
❥ altijd naar je intuïtie te luisteren
❥ grenzen te stellen
❥ los te laten van perfectionisme
❥ de echte wereld meer te waarderen
❥ dat reality tv geen reality is (ik kijk nooit meer hetzelfde naar televisie)
❥ dat ik niet geschikt ben voor de tv wereld (hoe deze nu is)

❤︎
Dat zijn natuurlijk allemaal prachtige lessen die ik heb mogen leren en omarmen in een hele korte tijd. Ik had dit nooit zo snel kunnen leren in het normale leven.


Mijn reis van het delen van mijn ervaringen komt tot een einde

Ik had mezelf aanvankelijk niet aangemeld om deel te nemen aan een dramaserie, maar uiteindelijk belandde ik daar wel in. Ik wil je graag meegeven dat je die mogelijkheid altijd in overweging moet houden, ongeacht wat de televisie makers en producenten je vooraf vertellen.

Ik hoop dat je uit mijn verhaal waardevolle inzichten hebt kunnen halen, een glimp hebt opgevangen van hoe reality tv echt in elkaar steekt, en vooral dat je het met een knipoog kunt benaderen. Onthoud dat dit programma bedoeld is voor plezier en entertainment. Het draait niet om jou als individu, maar om een bewerkte en gemonteerde weergave van jou. De lessen die je kunt leren en de ervaringen die je kunt opdoen, maken het de moeite waard.

Twijfel je over deelname aan een reality tv-show?


Aarzel niet om de gratis bijlagen hieronder te downloaden. Ze kunnen je helpen om te beoordelen of je geschikt bent voor de wereld van reality tv en je goed voor te bereiden op dit nieuwe avontuur.

❤︎
Ik wens je enorm veel succes!

P.S. Als je ooit in een reality show belandt en behoefte hebt aan een gesprek met iemand die wellicht begrijpt wat je doormaakt, aarzel dan niet om me een e-mail (hola@deniseanna.com) te sturen. Misschien kan ik je adviseren en steunen tijdens jouw avontuurlijke en intensieve reis. Blijf stralen! ✨

✅ ✍🏼 GRATIS DOWNLOAD checklist en vragenlijst (ben je wel geschikt voor TV?)

✅🚨 GRATIS DOWNLOAD met allemaal handige tips (als je besluit mee te doen)


Misschien wil je niet meedoen aan een reality tv programma, maar wel een B&B of hotel starten? Lees dan mijn artikel hierover!


BESOS UIT SPANJE

💋

Volgende
Volgende

Een hotel, B&B of appartementen complex starten